Regels en tips rondom schenken

Moet een schenking per se schriftelijk worden vastgelegd? En wat is ‘inbreng’ van een schenking eigenlijk? Hoe kan ik regelen dat het geld dat ik schenk of nalaat aan mijn kind van hem privé blijft?

Regels en tips rondom schenken

Een schenking is een cadeautje van de een aan de ander. Je ontvangt het gratis. Juridisch is het begrip ‘schenking’ wat meer uitgewerkt. Zo maakt de wet een onderscheid tussen een ‘schenking’ en een ‘gift’. Deze twee begrippen zijn niet hetzelfde. Een schenking hoeft in beginsel niet schriftelijk (‘op papier’) te worden vastgelegd om geldig te zijn. Dit is om meerdere redenen echter wel verstandig. Zo is het bewijs in dat geval makkelijker. Ook kunnen er extra voorwaarden aan de schenking worden gesteld. Zo kan bijvoorbeeld worden vastgelegd dat de ontvanger de schenking ontvangt als voorschot op zijn/haar erfdeel, of dat de schenking niet in een huwelijksgemeenschap valt. Let overigens op bij het doen van een schenking: het kan zijn dat de ontvanger over de verkrijging schenkbelasting moet betalen.

Wilt u meer advies over dit onderwerp? Hulp nodig bij het opmaken van een schenkingsakte of een schenkingsplan? Onze kennismaking begint met een gesprek (ook aan de keukentafel) en kost hooguit een kopje koffie/thee en een uurtje van elkaars tijd. Ik ben bereikbaar via 06-23440514 of chstassen@gmail.com Graag tot horens/ziens!

Geplaatst op donderdag 15 juli 2021.

Over Carina Stassen Beheer BV

Dit bericht is geschreven door Carina Stassen Beheer BV. Het bedrijf valt onder juridisch adviseur uit Hilversum. Trefwoorden van Carina Stassen Beheer BV uit Hilversum : hulp rondom erven, hulp rondom schenken, advisering op juridisch gebied, afhandelen van nalatenschappen, regelen financiële zaken, persoonlijke hulp, adviesbureau, toezicht nalatenschappen.

Lees meer over Carina Stassen Beheer BV.