Hoogsensitiviteit training

Voor meer rust en ontspanning in je leven.

Hoogsensitiviteit training

Hoogsensitiviteit – ook wel HSP (Highly Sensitive Person) genoemd – is een begrip uit de psychologie dat in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine Aron. In Nederland werd het begrip pas geïntroduceerd toen haar boek The Highly Sensitive Personin 2002 in het Nederlands werd vertaald.

Een hoogsensitief persoon is iemand die veel waarneemt en ook intens waarneemt. Deze waarneming kan tot overprikkeling leiden. Hoogsensitiviteit is géén aandoening of stoornis, maar een aangeboren persoonlijkheidskenmerk dat bij ongeveer 10% tot 15% van de mensen voorkomt. ‘De’ hoogsensitieve persoon bestaat niet. Deze eigenschap wordt gekleurd door andere persoonlijkheidskenmerken, door opgedane levenservaringen en door de context waarin je je bevindt. In de praktijk blijkt dat de manier waarop individuen omgaan met de dagelijkse overdosis aan prikkels, heel individueel is en afhankelijk van andere karaktereigenschappen en opvoedingspatronen. Hoogsensitiviteit is slechts één eigenschap, naast vele andere die we bezitten. Het is daarom een illusie te denken dat hoogsensitieven in alles op elkaar lijken.

De online hoogsensitiviteitstraining bestaat uit:

Overprikkeling kan bij een hoogsensitief persoon grote proporties aannemen en leiden tot veel klachten. Zoals elke medaille heeft ook hoogsensitiviteit twee kanten: positieve eigenschappen en minder leuke. Met deze training geef ik je inzicht en handvatten om te kunnen omgaan met je hoogsensitiviteit zodat klachten beperkt blijven en je de kracht van hoogsensitiviteit gaat ervaren.

Niet alleen de tastbare en inzichtbare prikkels beïnvloeden ons. Ook minder goed verklaarbare dingen merken hoogsensitieven (vaak onbewust) op. Ernaar luisteren is een hele kunst. Er vervolgens adequaat mee omgaan is weer een ander verhaal. De omgang met emotionele gevoeligheid, invoelendheid, vermogen zich te verbinden op een diep niveau, maken het leven enerzijds heel rijk, anderzijds heel lastig. Deze training gaat je leren om opnieuw te luisteren naar intuïtieve signalen, naar ons innerlijke kompas.

Nb. Het is een praktische training waarbij je leert omgaan met je hoogsensitiviteit, dit is geen therapiegroep.

Dit is een groepstraining. Deelname aan een groep biedt veel herkenning en erkenning. Er wordt gewerkt met kleine groepen. Naast de groepstrainingen is het ook mogelijk om individueel aan de slag te gaan.

In deze training wordt gewerkt aan vijf componenten:

- Ben jij HSP (en/of hoogbegaafd)?

- Wat is HSP precies?

- Hoe ga ik met mijn eigen HSP om? - Wat voor een effect heeft dit op mijn stress (gevoeligheid)?

- Hoe kan ik goed voor mezelf zorgen in relatie tot mijn hoogsensitiviteit?

Verder:

- Mogelijkheid om online vragen te stellen aan de trainer.

- Online bronmateriaal, psycho-educatie en videomateriaal.

- Meditatieoefeningen voor thuis.

Nb. Het is een praktische training waarbij je meditatie integreert in je leven, dit is geen therapiegroep.

Meer informatie kunt u vinden via de volgende link: https://centromio.nl/hoogsensitiviteit-training/a

Geplaatst op dinsdag 23 maart 2021.

Over Centro Mio

Dit bericht is geschreven door Centro Mio. Het bedrijf valt onder coaching uit Hilversum. Trefwoorden van Centro Mio uit Laren : IEMT, HSP, hoogsensitiviteit, ik-grensbewustzijn, mindfulness, coaching, individuele begeleiding, coach, counselor, compassie, vaardigheidstraining, online trainingen, groepstraining, trauma, ontspannen .

Lees meer over Centro Mio.