Heb jij je pensioen goed geregeld als ondernemer?

Is jouw Oudedagsreserve of Fiscale Oudedagsvoorziening voldoende voor later?

Heb jij je pensioen goed geregeld als ondernemer?

Pensioen opgebouwd in eigen beheer of toch later een ‘kat in de zak’?

Voor mij als financieel planner is je hele persoonlijke en zakelijke financiële situatie je ‘pensioen’ en niet alleen wat je hebt opgebouwd in loondienst of wat er fiscaal op de balans staat.

Uiteindelijk moeten alle ‘puzzelstukken’ op de juiste manier en in de juiste tijdslijnen uitgezet worden om er voor te zorgen dat je later financieel vrij bent. Dus gaat het over het NU en wat er in de TOEKOMST nog kan worden opgebouwd.

Voor sommige ondernemers was het een paar jaar geleden noodzakelijk om hun pensioen in eigen het beheer binnen de holding om te zetten naar een oudedagsverplichting i.v.m. liquiditeitstekorten. Alleen voor die ondernemers die hier destijds voor kozen vanwege de VOORDELEN die ze er toen in zagen voor wat betreft vrijer handelen met financiële reserves kan het in deze onzekere tijden van Corona wel eens tot problemen gaan leiden in de toekomst. Dit kan voorkomen worden door nu te handelen, want voor de meeste zaken is een oplossing.

Op papier ‘lijkt’ het dat er wat geregeld is voor je pensioen, maar aangezien voor veel ondernemers financiële reserves in de holding flink verdampt zijn het afgelopen jaar is dit wel een punt van zorg.

Enerzijds staat er een FISCALE post op de balans waar aan de andere kant GEEN liquiditeiten tegenover staan, maar waar jij als ondernemer op AOW gerechtigde leeftijd wel de verwachting hebt dat je pensioen hebt opgebouwd. Bovendien moet je hierover ook loonbelasting betalen. Of je deze uitkering nu gaat krijgen of niet.

LET OP! Dit houdt ook meteen in dat als er dan niets geregeld is voor je partner en kinderen als je onverhoopt zou komen te overlijden. Ook dit kan eenvoudig worden voorkomen.

Deze zelfde exercitie zal er ook gemaakt moeten worden voor jou als je ib ondernemer bent. Ook hier geldt dat je als ondernemer beperkt bent tot de Fiscale Oudedags Reserve (FOR). Er kan misschien nog wel gedoteerd worden, maar kan jij het financieel nog wel veroorloven onder deze omstandigheden om meer liquiditeiten weg te zetten? Heb je te zijner tijd wel genoeg vermogen opgebouwd als dekking of heeft jij nu ook een ‘kat in de zak’ wat we pensioen noemen?

Voor ALLE ondernemers is mijn advies: zie pensioen niet alleen als een fiscale ‘pot’ op de balans, maar laat mij een integraal plan voor je opstellen en laten wij met elkaar (en met de accountant/boekhouder) op zoek gaan naar een oplossing die voor jou als ondernemer de beste is!

LS personal finance Lisette Spork FFP

Geplaatst op donderdag 4 februari 2021.

Over LS Personal Finance

Dit bericht is geschreven door LS Personal Finance. Het bedrijf valt onder financieel adviseur uit Hilversum. Trefwoorden van LS Personal Finance uit Huizen : Financiële begeleiding, hulp bij privé financieringen, financiële dienstverlening, financieel planner, bedrijfs financiering, particuliere financiering, financieel advies, persoonlijk advies op financieel gebied .

Lees meer over LS Personal Finance.